Beste klant

Na jaren een eenmanspraktijk te hebben gehad gaan
Margriet Koopman en
Suzanne Holman verder als
SAM dierfysiotherapie
& chiropractie

 

Fysiotherapie en chiropractie bij paarden

Een dierfysiotherapeut behandelt klachten bij dieren wanneer er problemen zijn in het bewegen of staan. Dit wordt ook wel het steun en bewegingsapparaat genoemd.  Het doel van de fysiotherapie is het zo optimaal en pijnvrij laten functioneren van het steun en bewegingsapparaat.


De specialistische opleiding tot dierenfysiotherapeut duurt 2 jaar en daarvoor vindt eerst een vierjarige HBO opleiding voor humane fysiotherapie plaats.  Dierfysiotherapie is een paraveterinair beroep dat erkend wordt door het ministerie van landbouw, milieu en visserij. Een dierfysiotherapeut is verplicht om zich te registreren in het diergeneeskunderegister. Dierfysiotherapie is geen alternatieve geneeswijze.


Sportpaarden moeten presteren en worden daardoor regelmatig zwaar belast. Een kleine blessure of fysieke ongemakken kunnen leiden tot verminderde prestatie en uiteindelijk tot grotere of meer tijdrovende blessures. Omdat een paard een meester is in het compenseren van fysieke problemen heeft de ruiter of trainer niet altijd in de gaten dat er iets aan de hand is. Ook bij een jong paard kan een check-up heel nuttig zijn. een goed begin zonder fysieke problemen kan veel tijd, ellende en blessures schelen in de opleiding van het jonge paard. Een paard op leeftijd kan veel baat hebben bij fysiotherapie om langer mobiel en fit te blijven en eventuele ongemakken te verlichten.


Door middel van fysiotherapie en preventieve check-up kunnen verstoringen in het bewegingsapparaat worden opgespoord en behandeld zodat het paard pijnvrij en zonder compensatie kan bewegen. Het paard zit hierdoor veel lekkerder in zijn vel en is in staat tot beter presteren. 


Een fysiotherapeutische behandeling kan plaatsvinden na verwijzing van een dierenarts, of als er aanleiding voor is preventief. Na een behandelepisode wordt er verslag uitgebracht aan de behandelend dierenarts.

Voor een optimaal presterend gezond paard zijn er meer disciplines nodig dan een goede trainer en fysiotherapeut. Een vakkundige hoefsmid, dierenarts, tandarts en zadelmaker zijn essentieel. Als dierenfysiotherapeut ben ik deel van het team om het paard en de ruiter heen voor optimale gezondheid en prestatie.