Beste klant

Na jaren een eenmanspraktijk te hebben gehad gaan
Margriet Koopman en
Suzanne Holman verder als
SAM dierfysiotherapie
& chiropractie

 

Fysiotherapie en chiropractie bij honden

Een dierenfysiotherapeut behandelt klachten bij dieren wanneer er problemen zijn in het bewegen of staan. Dit wordt ook wel het steun en bewegingsapparaat genoemd.Het doel van de fysiotherapie is het zo optimaal en pijnvrij laten functioneren van het steun en bewegingsapparaat.

De specialistische opleiding tot dierenfysiotherapeut duurt 2 jaar en daarvoor vindt eerst een vierjarige HBO opleiding voor humane fysiotherapie plaats. Dierfysiotherapie is een paraveterinair beroep dat erkend wordt door het ministerie van landbouw, milieu en visserij. Een dierenfysiotherapeut is verplicht om zich te registreren in het diergeneeskunderegister. Dierfysiotherapie is geen alternatieve geneeswijze.

Een gezonde hond hoort zonder pijn en belemmeringen te kunnen bewegen. Een kleine verstoring in het bewegingsapparaat kan grote gevolgen hebben voor een hond, een hond is namelijk een meester in het maskeren en compenseren van de klacht.


Een kleine verstoring kan zich hierdoor makkelijk ontwikkelen tot een meerdere of grotere problemen. Een hond die mank loopt heeft minder plezier in het wandelen en een hond met rugklachten zal minder vaak willen spelen.
Door middel van fysiotherapie kunnen verstoringen in het bewegingsapparaat worden opgespoord en behandeld zodat de hond pijnvrij en zonder compensatie kan bewegen. De hond zit hierdoor veel lekkerder in zijn vel en zal actiever en levenslustiger zijn.

Een fysiotherapeutische behandeling kan plaatsvinden na verwijzing van een dierenarts, of als er aanleiding voor is, preventief. Na een behandelepisode wordt er verslag uitgebracht aan de behandelend dierenarts.